Tökéletesen alkalmas kelt tészta gyors elkészítéshez.
Ø A tésztához szükséges alapanyagokat. langyos állapotban az edénybe tesszük, az élesztőt felfuttatjuk és szintén az edénybe öntjük.
Ø Annyi folyadékkal – ez általában tej – keverjük össze, hogy a tészta az edény alján ne maradjon lisztes.
Ø A tésztát kidolgozni nem kell! Elég a keverőlapáttal összekeverni.
Ø Lezárom az edény tetejét – de nem légtelenítem! Gyorsíthatom a kelesztés folyamát, hogy az edényt meleg helyre teszem.
Ø A teteje púposodni kezd, majd 5-10-15 perc elteltével pukkanó hanggal vagy a nélkül ledobja a tetejét. Ha ez nem történne meg 20 perc után, vegyük le a tetőt róla, mert a tészta így is megkelt. Ne várjuk, hogy az edényben lévő tészta kidagadjon az edényből, hisz szinte ugyan olyan állagú marad, mint amikor összekevertük, csak megkel. Majd akkor fog megdagadni a tésztánk, ha beledobjuk pl. a fánkot forró olajba, betesszük pl. a kakaós csigát a forró sütőbe, ill. ha várunk vele pár percet – de ez nem szükséges.
Ø Edényünk nem csak gyorskelesztésre, hanem élelmiszerek frissen tartására is tökéletesen alkalmas. Ebben az esetben azonban fontos és elengedhetetlen a légtelenítés! Így csepp- és légmentesen záró frissentartó tálat kapunk. Ebben tudunk könnyen romló élelmiszereket, zöldségeket hűtőszekrényben bosszú ideig frissen tartani.
Ø A folyékony ételek, levesek szállítását is megkönnyíti, hisz a csepp és légmentesen záró tető – az edény felborulása esetén is – megakadályozza, hogy a benne levő folyadék az edényből kiboruljon.
Ø A tálban bármilyen jól bevált, saját kelt tészta recept elkészíthető. A tál használatához kívánunk még ötleteket adni az alábbi receptekkel.