AZONOSÍTÁS:
CAS: 10030-58-7
Élelmiszerkód: E-968
SZÁRMAZÁS:
Termékünk az Európai Unióból származik.
MEGJELENÉS:
Szagtalan, édes, fehér kristály vagy por. Vízben 0,1 g/ml mértékben oldódik. Oldódáskor a vizes oldat lehűl (ez okozza az eritritol hűsítő hatását rágógumiban, csokoládéban). Etanolban kevéssé, éterben nem oldható. Savaknak és lúgoknak ellenáll a 2-12 közötti pH-tartományban.
ELŐÁLLÍTÁS:
Cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével állítják elő, egy nem patogén mikroorganizmus, Moniliella(en) pollinis, Trichosporonoides megachilensis vagy Aureobasidium segítségével. Az erjesztett terméket hevítéssel fertőtlenítik, szűrik, majd ioncserélővel, aktív szénnel és ultrafiltrálással tisztítják és kristályosítják.
FELHASZNÁLÁS:
Használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban, töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként. A sütőiparban hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a termékeknek. Kiváló ízfokozó hatással bír, stabilizátorként is használják. Xilovit Zéró néven is forgalmazzák. A candida diétások, cukorbetegek is fogyaszthatják.
HATÁS:
Nincs puffasztó hatása, nem okoz fogszuvasodást, mert a szájban található baktériumok nem tudják feldolgozni. Gátolja a gombaszaporodást.
TÁROLÁS:
Fénytől és melegtől védett, száraz helyen tárolandó.