AZONOSÍTÁS:
INCI: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil / Extra Virgin Ph.Eur
CAS: 8001-79-4
EINECS: 232-293-8
SZÁRMAZÁS:
A ricinus a trópusi Afrikából származó, a Földközi-tenger mellékén meghonosodott gyógy- és dísznövény.
ELŐÁLLÍTÁS:
Magjából sajtolással készül a ricinusolaj, amiből a mérgező ricint forró vízzel történő ismételt felfőzéssel távolítják el.
TERMÉKJELLEMZŐK:
Az olaj sárgás, illetve sárgás zöldes színű, sűrű folyadék, majdnem szagtalan. Hideg időben szinte fehér színű lesz, de melegítés hatására ismét visszanyeri eredeti színét. Nehezen szárad, zsíros olaj, gliceridek formájában tartalmazza a következő zsírsavakat: ricinolsav, olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav. Nem hőérzékeny, a zsírfázissal együtt melegíthető.
FELHASZNÁLÁS:
Önmagában, hígítás nélkül is használható bőrre, hajra, körmökre, szempillákra, de előszeretettel alkalmazzák natúrkozmetikumokban, natúr szappanokban és hajápoló készítményekben. Készíthetsz belőle arckrémet, kézkrémet, arctisztítót, arcolajat és szappant is.
TIPP: Készíts arcolaj keveréket a kiváló ricinusolaj hozzáadásával. Ebben a keverékben benne lesz minden amire egy fáradt, időjárás viszontagságait megélt bőrnek szüksége van az éjszakai feltöltődéshez.
Arcolaj recept:
- 5 evőkanál mandula olaj
- 1 evőkanál ricinusolaj
- 1 evőkanál csipkebogyómag olaj
- 1 evőkanál ligetszépe olaj
- 5 csepp E-vitamin
TÁROLÁS:
Fénytől védve, hűvös helyen tároljuk.