AZONOSÍTÁS
INCI: Cocos nucifera oil
CAS: 8001-31-8
EINECS: 232-282-8
ELŐÁLLÍTÁS
A kókuszolaj, illetve kókuszzsír tiszta, fehér, vagy sárgás-fehér színű, melyet a kókusz reszelt húsából szárítással, préseléssel, szűréssel állítanak elő. A finomított kókuszolajat fizikai úton szagtalanítják és szűrik (NEM hidrogénezik), így nem változtat a készülő étel illatán és ízén. A szűréssel eltávolítják az esetleg benne lévő rostokat, amik sütéskor káros anyagok keletkezéséhez vezethetnének.
FELHASZNÁLÁS
A kókuszolaj segíthet az emésztési zavarok leküzdésében. Továbbá serkenti az anyagcserét és javíthatja a pajzsmirigy működését. A kókuszolaj fontos szerepet játszhat a szívbetegségek elkerülésében, segíthet egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, sőt a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét is csökkentheti.
Étkezésnél: Használhatjuk sütéshez, főzéshez. A kókuszolaj a változatos, egészséges étrend részét képezheti. Törekedjünk a vegyes (állati és növényi eredetű) zsiradékok használatára. 20 C fok felett folyékony, hidegebb időben szilárd halmazállapotú növényi zsír.
Kozmetikumban, szappanfőzésnél: A bőrön megtelepedő baktériumok számát is csökkenti, emellett kiválóan hidratál, bársonyossá és puhává teszi a bőrt, táplálja a hajat és a fejbőrt is.
Testápoló részeként, vagy testvajként önmagában is alkalmazhatjuk.
Arcra a következőképpen alkalmazható: Az arcunkat is ápolhatjuk a kókuszolaj segítségével ha száraznak, fakónak, élettelennek látjuk. Készíthetünk akár egy tápláló, radírozó 2in1-ben pakolást. Keverjünk össze 1 kanálnyi olvasztott kókuszzsírt egy kis Himalája sóval vagy holt tengeri iszappal, netán szódabikarbónával. 1-2 percig finom, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át az arc-, nyak- és dekoltázs bőrét, majd langyos vízzel távolítsuk el az olajos maradványokat. Így ha sót használunk, nem fogja szárítani a bőrünket, viszont az ásványi anyagok a meleg hatására kitágult pórusokba bejutnak. Azért fontos hetente egyszer arcpakolást feltennünk, mert a pakolás alatt felmelegszik a bőr, kitágulnak a pórusok, így mélyebbre jutnak a hasznos hatóanyagok.
Szappankészítésnél nem csak hidratáló tulajdonságait élvezhetjük, hanem segít a szappan habzását is fokozni.
HATÁSA
A kókuszolaj közismert hatásai:
- Könnyen emészthető zsírforrás.
- Napozás utáni hidratálóként kiváló.
- Gyógyító és gyulladáscsökkentő hatású krémek alkotója.
- Megakadályozza a bőr kiszáradását.
- Selymessé, fényessé, csillogóvá varázsolja a hajkoronát, hajbalzsamként is használható.
- Puhává teszi a bőrfelszínt.
TÁROLÁS
Nyáron 24 C felett folyékony. Télen, vagy hűvös időben a kókuszolaj szilárd. A radiátoron, vagy langyos vízben könnyedén megolvasztható és így kiönthető.